Bart op het strand met de ZOOM

Aanpassen

Eind april 2015 kregen we te horen dat Bart ALS heeft. Een grote schok voor ons en onze twee dochters Puck, toen 13 en Sofie, toen 10. Van alles moest er worden aangepast, ideeën in ons hoofd en kamers in ons huis. En dat hebben we zo goed als we konden gedaan. We houden de moed erin en proberen zoveel mogelijk dingen te ondernemen. Onze wensen zijn niet heel groot. Favoriete weekendbesteding is en was naar het bos en/of het strand bij ons in de buurt: Callantsoog, Petten en Den Helder. Samen met onze hond Beer en meestal met vrienden lekker wandelen en eindigen in de strandtent met een glas wijn of een biertje en wat lekkers.

Uitkomst

En laat dat nou net heel erg lastig worden met een lichaam dat niet meer wil. Gelukkig kwamen we met de Stichting ALSopdeweg! in aanraking. En direct toen ik de ZOOM zag wist ik het: dit is een uitkomst voor ons. Wat zou het fijn zijn als we de ZOOM zouden kunnen lenen. Na een tijdje op de wachtlijst kwam eindelijk het bericht dat er een beschikbaar was. Bart en ik zijn in april 2016 naar Richard in Zaandam gereden. Na een testritje in de loods konden we concluderen dat Bart prima met het apparaat overweg kon. En, ook niet onbelangrijk, hij paste precies in onze Chrysler. Met wat duw- en trekwerk en precisiesturen reed ik hem er zo in en uit.

Vrijheid

In de daaropvolgende maanden heeft Bart met zoveel plezier gereden. Dagelijks naar de fysiotherapeut, af een toe rondje met de hond en bijna ieder weekend erop uit. We hadden een telefoonstandaard op het stuur gemonteerd. Als er iets was kon hij bellen. Door de ZOOM kon ie er zelf erop uit. Bart’s gezicht veranderde zodra hij erop stapte. Ik zag de oude Bart weer terug; vrolijk en kwajongensachtig. Lekker scheuren op de ZOOM. Het is een stoer ding en iets wat je niet vaak ziet; we kregen heel veel opmerkingen, ook van kinderen ‘wat een mooi ding meneer’!

Vakantie

Twee vakanties is de ZOOM mee geweest; naar Frankrijk en afgelopen zomer naar Texel. We zaten met de heetste week van het jaar op het mooie Texel. En Bart kon, met wat duwhulp van lieve badgasten, ’s middags lekker naar de branding rijden en met z’n voeten in het water zitten.

Iemand anders

We zijn inmiddels bijna twee jaar verder. Het besturen van de ZOOM lukt Bart niet meer. Bart heeft bijna geen hand- en armfunctie meer, zijn balans is weg, zijn nekspieren worden slap. En ook de transfers in en uit de ZOOM lukken niet meer. Dus ik heb Richard laten weten dat iemand anders hem kan gaan gebruiken. Het voelt wel verdrietig, het is weer een stap terug. Maar ik ben heel blij dat we de kans hebben gekregen om de ZOOM te mogen gebruiken. We hebben er ontzettend veel mooie momenten mee beleefd.

Judit Beermann

Schagen

Fam en vrienden met de ZOOM

Stichting ALSopdeweg! heeft dankzij haar donateurs en giften vier ZOOM’s rijden. De ZOOm is een robuuste machine en uiteraard ook geschikt voor gebruik in de stad. Onze gebruikers genieten dankbaar van de ZOOM, kwaliteit van leven!