Over Eelco

eelcoScannen0005Biografie Eelco van Koningsveld
Op 20 september 1973 ben ik geboren in Alphen a/d Rijn. Vanaf mijn eerste jaar ben ik opgegroeid in de stad Leiden. In Leiden doorliep ik de HAVO en VWO.

Ik wilde fysiotherapeut worden
Hardlopen, fietsen, schaatsen, voetbal en volleybal waren geliefde sporten. Na het behalen van mijn HBO-Fysiotherapie ben ik in 1997 naar Amsterdam verhuisd om te gaan samenwonen met mijn vrouw Bianca. Tegelijk begon ik aan de Vrije Universiteit de opleiding Bewegingswetenschappen. In deze periode werkte ik in diverse plaatsen en instellingen als fysiotherapeut.

Hardlopen en wielrennen
Vanaf mijn 18e heeft het wielren virus mij volledig te pakken en werd dat de hoofdsport, enkele hardloop evenementen zoals de Dam tot Damloop en de Egmond halve marathon bleven echter elk jaar trouw op de kalender staan.

1999: werken in het Waterland ziekenhuis
Nadat ik in 1999 aan het werk ging in het Waterland ziekenhuis, ben ik ook gestart met de opleiding manueeltherapie waarna de Master Manual Therapy een logisch vervolg was. In het Waterland ziekenhuis werk ik nog steeds en heb daar mijn vak als fysiotherapeut/manueeltherapeut naar grote voldoening kunnen invullen. In 2001 hebben we onze huidige woning in Zaandam gekocht met heerlijk uitzicht op het vogelbroed gebied en in de verte Westzaan en Amsterdam.

Vader van Jonna en Liene
In 2005 werd ik voor het eerst vader van onze dochter Jonna. Twee  jaar later werd Liene geboren. Nu ben ik echtgenoot van Bianca en pappa van twee heerlijke dochters!

Eelco van Koningsveld(1973, zie de foto) heeft de dodelijke spierziekte ALS. De ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) staat bekend als een ‘doodvonnis’.
Op deze blog (ALSopdeweg.nl) omschrijft Eelco zijn toestand en levenspad.


Door Bianca

Inzet
Eelco heeft zich, in de korte periode dat hij ALS had, december 2009 – oktober 2011, ingezet om ALS een gezicht te geven, om te zorgen voor meer inzicht en bekendheid. Door het geven van colleges, interviews op de radio, tv, bladen en kranten, probeerde hij dit te bereiken.
Kenmerkend voor Eelco was de volle vaart en overtuiging waarmee hij leefde. Zijn favoriete uitspraak was dan ook ‘Het leven is onherhaalbaar eindig’. Wat staat voor: Geniet nu het nog kan, je weet morgen niet wat je te wachten staat. Zeker bij ALS is dit het geval.

Kwaliteit van leven
Hij wilde dan ook uit het leven halen wat erin zat en hiervoor was geld nodig om hulpmiddelen aan te schaffen, zoals de eerste aanschaf van de stichting, de ‘racetandem’. Dit maakte dat hij nog een korte periode van zijn geliefde sport kon genieten. Hetgeen zijn kwaliteit van leven verhoogde en maakte dat hij mobiel bleef.

ALSopdeweg_cannondale

De Cannondale racetandem is en wordt nog steeds ingezet bij toertochten, waaronder de Tour du ALS 2015

Ook door de I-pad, bleef Eelco betrokken en maakte deel uit van een grotere wereld dan zijn ‘thuis’. Later kwamen daar de rolstoelauto en rolstoelbus bij. Steeds een stapje verder achteruit. Eelco heeft hierdoor ook heel bewust afscheid kunnen nemen van alle dingen die hij binnenkort niet meer zou kunnen doen.

Beschikbaarheid
Eelco was van mening dat je samen meer vreugde beleefde dan alleen. Hierdoor is ook de stichting ALS op de weg ontstaan, opdat ook anderen hier door ‘kwaliteit van leven‘ zouden kunnen krijgen.
De stichting moest mogelijk maken dat de beschikbaarheid van dit soort dure hulpmiddelen vergroot werd. Hierdoor was een aanschaf van dure hulpmiddelen niet nodig en kan je toch zo optimaal mogelijk genieten van hetgeen je nog kunt…

Eelco overleed op 22 oktober 2011, hij heeft ons een stichting nagelaten die tot op heden al vele ALS patiënten een stukje kwaliteit van leven heeft mogen brengen.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.