C12MyTobii

C12MyTobii, spraakcomputer met omgevingsbesturing

Het lichaam is fysiek niet meer trainbaar, ALS is een neuro-degeneratieve aandoening, kortweg het lijf takelt alleen maar af. Zelfs het lichaam ‘onderhouden’ is bij ALS een zeer lastige opgave. (lees ook: Supportive Care in het water). Maar ik ontdekte dat er toch één ding is waarin ik ‘beter’ wordt: het aansturen van de spraakcomputer met de ogen.  Op advies van de logopedist train (heerlijk woord: trainen) ik elke dag korte sessies van 10-15 minuten. En ja hoor, oefening baart kunst. Net zoals gewoonlijk doet een computer niet altijd wat je wilt maar het gaat steeds beter. Met de ogen kijken naar hetgeen je wilt aanklikken totdat de timer-stip weg is en voilá; de mailbox staat open. Maar, hoezeer ik ook mijn best doe, het wachten is nog steeds op de eerste zweetdruppel.