De term revalidatie of therapie is bij deze ziekte wat ongelukkig. (Revalidatie is een medische term die herstel betekent, of letterlijk weer valide worden na een aandoening, ongeval of medische ingreep. ) Er is wel sprake van re- valideren in de zin van aanpassingen zoeken voor de bestaande problemen, en in die situatie het hervinden van een nieuw evenwicht. Dit evenwicht is slechts kortstondig vanwege het continue proces van verlies aan spierkracht in het hele lijf. Laatst omschreef iemand het als een hele lange, steile glijbaan waarop je niet kan remmen. Er is voor ALS, tot op heden, geen genezing mogelijk. De therapie richt zich op het begeleiden van de patiënt en omgeving in de breedste zin, dwz. zowel fysiek als psychisch maar ook sociaal-maatschappelijk.

Supportive care

(Ondersteunende zorg: Behandeling gegeven ter voorkoming, beheersing, of complicaties en bijwerkingen te verlichten en de patiënt het comfort en de kwaliteit van leven te verbeteren.)

In het water kan ik bewegingen maken die op het droge niet meer mogelijk zijn. In het water lijkt het allemaal nog heel wat. Naast het feit dat dit zeer prettig aanvoelt verminderd het ook de enorme stijfheid van de gewrichten die ontstaat door inactiviteit en het voortdurend in de rolstoel zitten. Het oprekken voelt erg prettig omdat, door de spasticiteit, de spieren snel in een kramp kunnen raken. Na een uur gestuntel in het water voelt het lijf weer even naar behoren aan.