Boven op de Zwolferkogel, Saalbach-Hinterglemm

Boven op de Zwolferkogel, Saalbach-Hinterglemm

Ik ben een groot liefhebber van skiën, al is het maar om naar te kijken op de tv. Nu, precies één jaar geleden nam ik bewust afscheid van een door mij zo geliefde bezigheid. Een vreemd moment, bovenaan op de top van de Zwölferkogel in Hinterglemm, staan vier vrienden. Allen in het volle besef van de diagnose ALS, die ik kort ervoor had gekregen. Alle vier in het besef dat het voor mij de allerlaatste afdaling van mijn leven zou worden.  Vechtend tegen de tranen glij ik naar beneden in een roes. Op skiën lijkt het al lang niet meer maar is geheel onbelangrijk. Gedachten schieten wild door het hoofd. Door moet ik, dóór.., niet omkijken, verder…Terugkijken doet zeer, het lichaam kan niet meer wat het ooit kon. Zonder één keer te stoppen kom ik totaal gesloopt en sterk vermoeid beneden van de WM-strecke, Zwölferkogel tabé!