Willy Janssen _ Col de la Colombiere

Dit was de racefiets van Willy Janssen, mijn vader. De fiets die hij met veel plezier heeft gebruikt toen hij niet meer op zijn eerdere trots, de Alan Super Corsa Ergal, kon fietsen door de diagnose PSMA. Want stoppen met fietsen door deze ziekte, dat deed hij niet! En het moest natuurlijk wel een bloedsnelle fiets blijven. Wielrennen deed hij zó graag.

“Stap gewoon op je fiets en weg ben je”

Wielrennen betekende voor hem de ultieme beleving van vrijheid. Vroeger ging hij op de racefiets naar zijn werk of hij sloot er zijn dag mee af. “Het koppie leegmaken.” Hij adviseerde anderen dit ook te doen want het is zo makkelijk: stap gewoon op je fiets en weg ben je.
Bloedfanatiek was mijn vader, dus werd er ook gekoerst. Met zijn vrienden én zijn vrouw! Luik – Bastenaken – Luik, Alpe d’Huez en vele andere wielerklassiekers en bekende beklimmingen: hij deed het met verve, en gemak! Hij zou nu trots anekdotes over tijden en snelheden hebben gegeven of hebben verteld dat hij en “de jongens” er tijdens Luik – Bastenaken – Luik een groep semi-profs uit hebben gereden. Bloedfanatiek betekent ook “áltijd een wieltje voor”, ook op de gewone stadsfiets op weg naar een terrasje.

Sportfanaat

Mijn vader was een sportfanaat, hij was overal goed in en wilde altijd winnen. Vlak voor zijn overlijden zei hij: “Zet me op een fiets, ik win. Zet me op schaatsen, ik win. Zet me op ski’s, ik win. Gooi me in het water en ik zwem naar de overkant. Maar dit kan ik niet winnen.” Mijn lieve vader is op 11 maart 2020 onbevreesd en moedig met heel veel trots en liefde overleden.

Schenking aan ALS op de weg

Het was zijn wens deze mooie fiets te schenken aan ‘Stichting ALS op de Weg’. Een stichting die ons als gezin, met de vakantiebus, de mogelijkheid gaf een onvergetelijk mooie vakantie in Italië (augustus 2019) te beleven. Mijn moeder en ik hopen dat deze fiets een lach zal toveren op het gezicht van een andere fanatiekeling, voor een klein tochtje of een heuse beklimming. Mijn vader zal er een klein beetje bij zijn, ook door zijn vingerafdruk op het frame.

Annie, Juliette(dochter van) en Michiel

“Ieder einde is een nieuw begin”
6 mei 1954 – 11 maart 2020

De fiets is beschikbaar voor de uitleen en kan hier worden bekeken

ALS op de weg - kwaliteit van leven
JA, ik wil Doneren