Stichting ALSopdeweg! is vandaag te gast geweest bij ALS Friesland! Na een warm onthaal van Anja, Bauke en de vrijwilligers zijn we gaan rondkijken in en om de feesttent. De tent was voorzien van een groot podium voor de latere veiling en optredens. Uiteraard was er een stand ingericht met ALS NL promotie en info en ook stond er buiten nog het een en ander in de planning. Maar eerst moest het maar even droog worden! De inschrijvingen voor de wandel-, hardloop- en fietstochten kwamen goed op gang kwam ondanks de regen. Iets later dan gepland zijn alle deelnemers naar buiten gegaan om zich gereed te maken voor de tochten.

Bauke stond buiten klaar met de microfoon om iedereen toe te spreken namens ALS Friesland. Dit was even een moment van bezinning voor Ronald en waarom iedereen zich inzet voor ALS. Trap het wereld uit! Ondanks het pittige moment stak Bauke met mooie, droge humor de deelnemers nog even een hart onder de riem; “De fietsers gaan richting het zuiden, die zoeken de zon op! De wandelaars gaan naar het noorden, die hebben de zon in de rug!”. Anja en de kinderen stonden op het platform om het startschot te geven, waarna iedereen op weg ging. Gelukkig was er alleen tijdens de start een regenbui, en heeft iedereen de tochten zo goed als droog kunnen volbrengen.

Cafe “De Fantast’, één van de sponsors, biedt de ruimte boven het cafe aan om de organisatie van de dag op rolletjes te laten verlopen. Het hoofdkwartier van ALS Friesland stond vol met de gesponsorde items voor de veiling en de prijzen die werden weggegeven tijdens de activiteiten buiten. Beneden werd ondertussen alles in gereedheid gebracht voor de optredens en natuurlijk de veiling!

Rond half vijf begon het Streetdance, de verschillende dansgroepen van klein naar groot werd door een grote kring ouders en toeschouwers bekeken, elk dansteam kreeg een groot applaus van de omstanders voor hun optreden, goed gedaan meiden! Na afloop werd er door de teams nog een collecte gehouden onder de aanwezigen. De opbrengst daarvan zie je later terug in de foto’s!

Buiten stond het Trap ALS De Wereld Uit voetbaldoel, waarop de kinderen konden schieten om zodoende de meeste punten in de wacht te slepen en een draaimolen voor de allerkleinsten.
Terwijl de originele Sla Jut(Kop van Jut) diverse malen geraakt werd, klonk binnen de eerste live muziek, als opwarmer voor wat er komen ging.

In de tussentijd waren alle deelnemers van de wandel en fietstochten ook weer binnen. Met spanning werd gewacht op de veilingmeester en de te veilen items. Voorgaande jaren bleken dit altijd succesnummers te zijn geweest en de bieders stonden in grote getale in de tent klaar om Jouke te horen veilen. Jouke de Vries is natuurlijk bekend als de vaste stadionspeaker bij SC Heerenveen, een vertrouwde stem voor iedereen dus die van voetbal houdt. Jouke zet zich overigens vaker in voor goede doelen(initiatiefnemer Stichting Stamppotje), een graag geziene man in Friesland dus. Jouke vertelt ook waarom hij hier staat; ten bate van ALS Friesland wil hij uiteraard dat iedereen de knip trekt voor dit goede doel. Kleurrijk en enthousiast als hij is legt Jouke nog even uit dat een veiling niet tot zijn repertoire hoorde, nou dat was niet te merken!

Het eerste item; een thuiswedstrijd van SC Heerenveen, compleet met rondleiding, diner en de wedstrijd voor vier personen werd afgetikt door de hamer van Jouke op een bedrag van maar liefst €450,00!
Jouke moedigde het publiek aan om ruimhartig te bieden en de veiling ging nu pas echt van start.

Tussendoor
Om even op adem te komen kwamen de Streetdance dames op het podium. Zoals gezegd hebben zij na het dansen een collecte gehouden onder de grote kring toeschouwers en ook in de tent werd er graag gegeven aan hen. Toen de dames compleet waren, werd de zelfgemaakte cheque uitgerold. Een bedrag van maar liefst €460,00 kwam te voorschijn! Super hoor!

Jouke ging weer verder, de stemming bij de bieders zat er goed in en de items gingen voor mooie bedragen weg, goed om te zien dat de inwoners van Jirnsum zich inzetten voor het goede doel.

Ook Jouke bracht een item in, hij veilde deze graag voor ALS Friesland.
Voor twee personen naar het concert van Guus Meeuwis “Groots met een zachte G”. Deze bracht maar liefst €425,00 op, top!
Uiteindelijk kwamen de klappers van de veiling, prachtige items waar grif op geboden werd door de aanwezigen. Vorig jaar kwamen een aantal van deze items ook voorbij, dus de inzet was bekend! En de bedragen werden hoger en hoger…
– De kaarten voor de derby der derby’s, SC Heerenveen – SC Cambuur ging voor een bedrag van €1225,00 van de hand
– De sloeptocht voor 25 personen vanaf het Sneeker Starteiland €1500,00
– Een vaartocht met het Drachtster Skutsje voor 10 personen €1275,00

Onder een luid applaus werd Jouke bedankt voor de veiling.
Daarna werd het podium omgebouwd voor het eerste optreden, The Bounty Hunters FT Johannes Rypma.

Johannes Rypma heeft voor het eerst zijn tv debuut gemaakt bij The Voice of Holland, en nu stond hij gewoon met The Bounty Hunters op het podium geheel belangeloos een mini concert te geven! De voetjes gingen van de vloer en Johannes had er zin in! De drie man sterke formatie speelde lekker in op het publiek, die gingen los. Na het optreden werd er nog een kleine Meet & Greet gedaan met de lokale fans! Johannes en The Bounty Hunters, bedankt!.

Toen was het moment aangebroken van de trekking van de lootjes die de hele dag in de verkoop waren. De +/- 3000 verkochte loten waren goed voor leuke prijzen. Aankomende dagen worden deze prijzen rondgebracht door de vrijwilligers van ALS Friesland.

Ineke is de zus van Bauke, ook zij zet zich in voor ALS Friesland. Voor het vijfde jaar op rij kwam zij nu een cheque uitreiken aan Bauke. Dit keer een bedrag van €10.000,- bestemd voor project Mine. Deze bedragen kunnen nu en in de toekomst het verschil maken voor mensen met ALS. Het bedrag is ter beschikking gesteld door Nationale Nederlanden.

De band Box of Chocolates uit Akkrum was aan het soundchecken, de negen man/vrouw sterke band was in de voorbereiding om er een mooi optreden van te maken. De band speelt veel muziek uit de jaren 70 en 80 en dat klonk lekker, ook hier werd weer veel gedanst.
Na ongeveer een halfuurtje was er een pauze voor de band en werd de totaal opbrengst bekend gemaakt . Maar niet voordat nog even duidelijk werd benoemd “we missen er één…en wat voor één..” En zo is het.

Stichting ALSopdeweg! krijgt van deze opbrengst een groot bedrag om de kwaliteit van leven te verhogen voor mensen met ALS. Gelden als deze zijn voor onze Stichting noodzakelijk om mensen met ALS te kunnen helpen met praktische zaken zoals een rolstoelbus, sta op stoelen, hoog-laag bedden, en I-pads.

We willen iedereen die zich inzet voor ALS Friesland enorm bedanken voor hun betrokkenheid en warmte! Wij van Stichting ALSopdeweg! zijn erg onder de indruk van Jirnsum en hun inwoners. Wij, Bianca en Richard, voelden ons zeer welkom…

ALS Friesland juni 2015