A LOCAL SWIM LEMMER

September is de maand van de Swims. Afgelopen weekend mocht ik bij twee swims zijn om ALSopdeweg! en ALS NL te promoten. Zaterdag was ik te gast in Lemmer. “A Local Swim” is daar supergoed ontvangen door de bewoners en toeristen van het waterrijke dorp. De uitvoering werd verzorgd door Alie Brouwer en haar grote team vrijwilligers. Onder de vrijwilligers waren veel oude kennissen, vrienden en buren van mij betrokken (ik ben opgegroeid in Lemmer) en dat was mooi om te zien! ALS Friesland was ook vertegenwoordigd. Bauke de Haan, en onze Friese vrijwilligster Nynke hebben samen de hele dag de mooie oranje stand bemand midden in het dorp. Er was meer dan genoeg belangstelling voor de beide stichtingen!

Aangekomen bij de start van “A Local Swim” was de ontspannen en gezellige sfeer goed voelbaar. Een mooie grote tent overspande het terrein en met een terras gelegen aan de Zijlroede was het goed toeven voor de deelnemers met hun aanhang. De tent liep al vol en ik heb veel mensen ontmoet uit mijn “oude” omgeving. De start zou plaatsvinden rond 12.15 en de eerste wave maakte zich op voor de ruim twee kilometer door de Zijlroede en het Dok (centrum Lemmer).
Doordat de Swim goed is gepland, het viel samen met “Nazomeren in Lemmer” was er, mede door het prachtige weer, veel volk op de been. Braderie en diverse andere bezienswaardigheden trekt veel publiek naar Lemmer en ook de toeristen keken hun ogen uit in het ALS oranje versierde dorp. De doorvaart was gestremd voor schepen tussen 12 en 3uur. De zwemmers konden dus veilig starten, de vele lifeguards en rustpunten maakte het voor de zwemmers een mooi, maar ook veilig evenement.

Een schitterende opbrengst maakte de dag compleet. De eerste editie bracht dankzij 101 zwemmers het (tussen)totaal op maar liefst €66.678,00!! Een ontzettend hoog bedrag waar Lemmer en “A Local Swim” supertrots op mag zijn! Uiteraard werd de cheque getoond aan allen die aanwezig waren in de tent, de zichtbaar emotionele Alie bedankte haar team uitgebreid!. De vrijwilligers werden beloond met bloemen. Een supermooi en warm evenement wat ooit begon in het (ALS)Westland en wat nu door Nederland wordt uitgerold als de “A Local Swim” edities.
Hopelijk mag het volgend jaar weer een vervolg hebben in Lemmer. Graag bedank ik iedereen in Lemmer die ALS een warm hart toedraagt en die heeft gedoneerd, gesponsord en of heeft gezwommen! Graag tot volgend jaar!

Amsterdam City Swim 2016

AMSTERDAM CITY SWIM

Zondag was het de beurt aan de Amsterdam City Swim. Alweer de vijfde editie van het zwemspektakel door de Amsterdamse grachten!
Deze jubileumeditie bracht meer zwemmers dan afgelopen jaar. De vrijdagavond er voor was er al de Latenight Swim, een zwemrace van 100mtr lang door de Keizersgracht met vele prominenten die de strijd aangingen om de Keizer van de Keizersgracht te worden. Uiteindelijk werd deze gewonnen door de Olympisch kampioen openwater zwemmen 10km, Ferry Weertman. Deze races werden regelmatig ingeschakeld op RTL4 bij de RTL Late Night Show van Humberto Tan, een mooie teaser om iedereen awareness te geven over deze verschrikkelijke ziekte!

De locatie van de ACS is gelegen aan het Marine Etablissement Amsterdam, een prachtige plek in hartje Amsterdam. De grote tent stond dit jaar op een andere plaats, nu gelegen aan een groot grasveld. Hiervan kreeg je een beetje het festival gevoel, het zonnetje erbij maakte het compleet.

Ruim drieduizend zwemmers, waaronder 300 kids waren aanwezig op het grote terrein(zij hadden ’s morgens gezwommen) en de zwemmers, waaronder een groot aantal prominenten, maakten zich op om in Wave 1 de strijd met elkaar aan te gaan. Deze race werd door de Keizer van de keizersgracht gewonnen, Ferry Weertman. Elke wave bestond uit 100 mensen die om de vijf minuten te water gingen. Zo ook Marieke Bakker en Jan Kramer, beiden vergezeld van een groot team om hen voort te slepen door de grachten van Amsterdam, chapeau voor deze teams!

Tussendoor was ik nog even op het machtige schip Meander V van Stichting Vaarwens. Inge en Evert verzorgen vaardagen voor zieke mensen, en ze doen dat met volle overtuiging. Nu was het schip gevuld met onze mensen. Gezellig cluppie mensen aan boord die genoten van de zon en het spektakel op en in het water. Ze werden verzorgd door Inge en de vrijwilligers aan boord, hartelijk dank hiervoor!
En Evert is natuurlijk altijd goed voor een goed verhaal en mooie foto’s, super dus!

Zelf ben ik nog het parcours langsgelopen om daar te kijken en te genieten van het zwemspektakel. Het was enorm druk en de sfeer was goed. De vele toeschouwers waren de zwemmers luidkeels aan het aanmoedigen langs de grachten. Eenmaal aan de finish gekomen was het niet normaal druk. De zwemmers werden het water uit begeleid door de lifeguards bij het ponton. Daar werden de zwemmers in een warme badjas en slippers geholpen en konden ze richting de wachtende familie of vrienden gaan. De pendeldiensten verzorgden de terugweg naar het MEA.
Zelf ben ik weer teruggelopen langs het parcours om mij weer te mengen in de grote groep fan’s van de swim op het terrein.

In en om de tent komt iedereen weer samen na het zwemmen, de families en vrienden worden weer herenigd! Het eten en drinken voor iedereen is ontzettend goed geregeld, dat mag ook wel, want iedereen heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd! Aandacht vragen voor ALS middels een mooi en niet alledaags zwemevenement door de grachten van Amsterdam, uniek natuurlijk!

Op het podium begint de speaker met zijn verhaal en zijn opzwepende teksten laten iedereen meejuichen en klappen. De nieuwe voorzitter, Bente Feldberg houdt een mooie speech voor iedereen alvorens over te gaan tot de bekendmakingen van de opgehaalde bedragen. Maar eerst worden diverse zwemmers nog in het zonnetje gezet vanwege hun prestaties, zowel sportief als financieel! Zo wordt Ferry Weertman, ons allen bekend, winnaar van de wedstrijdzwemmers, en haalt er een team meer dan €100.000,00 op voor het goede doel. Ook zijn alle Local Swims vertegenwoordigd, zij hebben met hun vrijwilligers, donateurs, sponsors meer dan €545.000,00 opgehaald.

Als klap op de vuurpijl neemt een ge-emotioneerde Gorrit-Jan, directeur bestuurder van ALS Nederland een cheque in ontvangst met een tussenstand van ruim €1.800.000,00. Door zulke bedragen en inzet van iedereen val je stil, letterlijk! Ook Gorrit-Jan was zwaar onder de indruk….

Vlak erna barstte de muziek weer los en kon er als afsluiting van een prachtige dag heerlijk gedanst worden. Daar werd volop gebruik van gemaakt, zelfs het podium werd in beslag genomen door de blauwe t-shirts van een grote groep zwemmers!

House of Sports is de organiserende partij, en ik heb van dichtbij meegemaakt hoe dit team met heel veel inzet en betrokkenheid elk jaar weer een fantastisch evenement weet neer te zetten, mijn complimenten voor hen!