de mug wint het van de ALS-patient

Met dit mooie voorjaar zijn ook de muggen vroeg en in zeer grote getale aanwezig. Dikke wolken van muggenkolonies hangen in de lucht. Op mijn trainingsritten, die soms aan het einde van de dag waren, heb ik menigmaal een stevige maaltijd aan muggenvlees binnen gehapt. Nu fiets ik niet meer en kan mijn armen nauwelijks meer bewegen en hebben ze dus een makkelijk slachtoffer,  vooral ‘s nachts. Naast het feit dat ik geen enkele vorm van verweer heb tegen deze kleine belagers, moet ik de jeukende muggenbult snel en volledig accepteren. Voor elke bron van jeuk of kriebel ben ik afhankelijk van een ander. Die je dan moet instrueren om op exact het goede plekje te krabbelen. Door de ALS en het niet goed kunnen praten voelt het soms alsof je ingemetseld wordt in je eigen hoofd. Zo’n jeukende muggenbult maakt je feilloos attent dat de rest van het lijf er nog aanhangt.