Stichting ALSopdeweg! - Drakenbootrace Soest 2018

COMPETITIE

Op de Kleine Melm te Soest werd zaterdag 29 sept 2018 de Drakenbootrace Soest 2018 gehouden. De vele teams kwamen allemaal in teamkleding uit, sommigen werden zelfs per sloep aan wal gebracht om zo de aandacht te vestigen op hun outfit. Een mooi begin van de dag waarbij teamspirit, saamhorigheid, vriendschap en ook een beetje competitie hoort. Op de Eem lag de wedstrijdbaan al klaar en de vier drakenboten dobberden rustig op het water, wachtend op de deelnemers.

RACEN

Tegelijkertijd werd ook de Eemhead gevaren, de skiffs met 2, 4 of 8, roeiers kwamen in grote getalen voorbij, mooi synchroon roeiend(dat was bij de drakenboten wel anders zou al snel blijken). Toen de Eem weer leeg was werd het eerste startschot gegeven en gingen de vier boten in rap tempo richting de finish. Honderdvijftig meter volgas roeien in een wankele boot, aangemoedigd door de trommelaar, voorop gezeten, en schreeuwend richting de roeiers dat ze door moesten blijven gaan totdat ze over de streep kwamen. Elke seconde, sterker nog, elke 10de van een seconde telt bij het drakenbootracen. De races waren zo opgebouwd dat elk team drie keer vaart en de twee snelste tijden waren van belang om te zien of je team doorging naar de troostfinale of naar de hoofdfinale.

VWPFS

Onze maatschappelijk sponsor VWPFS had maar liefst drie boten ingeschreven; De Flames(in het groen), De watergolfjes(in het roze) en de VWPFS Vikings(in het blauw) met als kreet “ALS mobiliteit moet”. En het waren geen loze kreten van de teams!
Het damesteam(Watergolfjes) ging lekker op weg, maar kwam helaas iets te kort ten opzichte van de andere teams. De Flames en de VWPFS Vikings kwamen nog een ronde verder en eindigden in de troostfinale op plaats 8 en 6. Dit werd uiteraard beklonken met een klein drankje zoals je zult begrijpen. Het was een mooie troostfinale, maar het spektakelstuk kwam echt op het eind.

FINALE

De hoofdfinale ging tussen GeTTogether, Orange Hearts, BMU Groep Uyland en de Hangjongeren. in de voorrondes bleek al dat de teams qua tijden vlakbij elkaar lagen, dit was in de finale nóg spannender! Team Hangjongeren ging er echt als een speer vandoor. Dit team was op dezelfde ochtend nog samengesteld, en bestond uit zonen van de andere deelnemende teams. En dus geen bekenden van elkaar, althans niet allemaal…
De teams waren zoals al gezegd echt aan elkaar gewaagd en iedereen op de kant stond de teams naar de finish te schreeuwen. En hard ging het, zo hard zelfs en zo close, dat iedereen die bij de finish stond een andere mening toegedaan was over welke boot nu eigenlijk de winnaar was. Een echte finishfoto en de digitale uitslag liet zien dat GeTTogether met maar 12honderste! de winnaar was. De Hangjongeren werden tweede, BMU Groep Uyland derde, en Orange Hearts vierde. Wat een wedstrijd. Iedereen in deze finale roeide in minder dan een minuut naar de eindstreep. Snelste tijd: 00:58:60.
GeTTogether, van harte met jullie overwinning op de Eem!

Het origineelst gekleed gingen de dames van Mama Mia’s samen met hun captain Frank(Bjørn). Ook zij ontvingen een mooie beker met de bijbehorende bubbels. Dit was wel aan de dames besteed…. 🙂

De organisatie was in handen van Rotary Soest-Baarn, Stichting ZoalsJan* en We-Link. Stan Uyland van De Kleine Melm zorgde voor de prachtige locatie aan de Eem.
Aan het einde van deze heerlijke dag was er een mooie barbecue geregeld, ook hier weer inzet door diverse vrijwilligers. Wat een succes voor de tweede editie van Drakenbootrace Soest 2018!

Chapeau voor iedereen en voor alle teams die deelnamen om ervoor te zorgen dat mensen met ALS kwaliteit van leven hebben!

*Stichting Zoalsjan werft fondsen om ALS-patiënten te helpen met hulpmiddelen die zij nodig hebben om zolang mogelijk comfortabel in huiselijke kring te verblijven. Door het grimmige verloop van deze ziekte kunnen de behoeften van patiënten in zeer korte tijd veranderen. De bestaande infrastructuur kan aan deze snel veranderende vraag geen invulling geven, waardoor patiënten vaak te lang moeten wachten op hun hulpmiddelen. En wachten is juist iets wat ALS patiënten zich niet kunnen veroorloven.

Foto credits gaan naar:
René Boek(VWPFS)
Jaap van den Broek, kijk voor nog veel meer foto’s van Jaap van de race