ALSopdeweg - Handbike AadIk, Aad Ottervanger, ben in oktober in contact gekomen met Stichting ALSopdweg! Via Stichting ALS Nederland waren wij uitgenodigd om aanwezig te zijn in Volendam bij de uitreiking van het boek “ALS u dit leest..” Dit prachtig geschreven boek gaat over het leven van ALS patiënt Martin Veerman.
Daar zijn we in contact gekomen met Bianca Weller, oprichtster van Stichting ALSopdeweg! Een gezellige dame met een vrolijke lach, en ze zei mij dat ze wel iets voor mij had wat bij deze tijd hoorde. Een tablet met erop een Nederlandstalige spraak app geïnstalleerd, in plaats van mijn Lightwriter(spraakcomputer). Zodoende hebben we adresgegevens uitgewisseld, en jahoor, drie weken later had ik mijn i-Pad in huis, geweldig!

WERELD ALS DAG 2015

Daarna hebben we de Stichting weer mogen ontmoeten, op de Wereld ALS dag 2015. Een dag die heel bijzonder was, voor de eerste keer aanwezig, en ja dan kom je ook weer Bianca tegen, met Richard. Hij was er de eerste keer ook bij, maar we hebben elkaar toen niet gesproken. Dat hebben we goed ingehaald die dag! Zij hadden een stand op de Wereld ALS dag, dus even gezellig bijkletsen.

Maar er was nog iemand in dezelfde stand aanwezig was om zijn product te promoten. Remko Teunissen met de ZOOM, en dat is wel een zo gaaf voertuig, dus het gesprek ging al snel daar over. En over het feit dat Stichting ALSopdeweg! op het punt stond een ZOOM aan te schaffen, dus je begrijpt wel, bij thuiskomst heb ik mij gelijk ingeschreven bij Stichting ALSopdeweg! voor de aanvraaglijst voor een ZOOM.

VASTFRAME HANDBIKE

In de loop van het jaar ging er wat kriebelen bij mij. Ik wilde een uitdaging aangaan, en wel met een vastframe handbike de Mont Ventoux bedwingen. Iedereen zei gelijk, ben je wel goed bij je hoofd?? En ja, ik ben goed bij mijn hoofd, gelukkig wel!
Dus op zoek naar een vastframe handbike, eerst bij het revalidatiecentrum gevraagd. Helaas, dat ging niet lukken daar zij rond die tijd zelf een tocht gingen organiseren.
Dan maar vragen bij de WMO, maar ook daar nul op het rekest!
Ja…wat nu? dacht ik; toen wist ik het! Ik ga Stichting ALSopdeweg! benaderen of zij misschien zo iets hadden.. Nee, was het antwoord. Oh jammer dacht ik direct, maar wel begrijpelijk. Dan maar gewoon er naar toe, om de mensen aan te moedigen, is ook mooi, om er toch te zijn?

Na een paar weken kreeg ik via Facebook Messenger een bericht van Bianca; “Aad, je staat bovenaan de lijst voor twee dingen, en wij hebben zoals je begrijpt, geen liggende gelden, dus waar zou je voorkeur naar uit gaan van deze twee??”
Bingo! dacht ik gelijk, daar hoef ik niets over te verzinnen, dat is dan de Vastframe handbike! Dus netjes een Messenger bericht teruggestuurd met mijn wens.

Kreeg gelijk van Bianca bericht terug met hierin het bericht wat ze voor me zouden kunnen betekenen, en de vraag wat zoiets dan kost?
Ik heb toen meteen contact gezocht met Double Performance in Gouda, zij konden mij vertellen dat een vastframe handbike een prijs heeft vanaf €3000,00.

TOUR DU ALS 2016

Dat heb ik gelijk doorgegeven aan Bianca en Richard, en na een week kreeg ik een bericht “ga maar eens kijken wat je precies wilt hebben, maar houdt er wel rekening mee, dat hij voor meerdere personen geschikt moet zijn, dat wanneer jij de vastframe handbike niet meer kunt gebruiken, de handbike doorgegeven kan worden aan een volgende gebruiker”.
“Top, ga ik doen” zei ik, en heb meteen een afspraak gemaakt met Double Performance en onderhandeld over de prijs, dat gaat mij goed af, en na twee dagen was de deal gemaakt!
Ik leek wel een klein kind zo blij, mijn droom wordt werkelijkheid. Ik kan de Mont Ventoux gaan bedwingen, op naar Tour du ALS 2016!

Nu is het trainen geblazen, dus op de sportschool verteld wat ik van plan ben, en iedereen was verbaasd maar ook enthousiast. Guillermo van Berkum, personal trainer, die zei “dan ga ik jou trainen”… Eerder had hij gezegd dat hij nooit meer die berg op zou gaan. “Maar als jij gaat kan ik niet achterblijven. Ik wil met jou wel een keer die kloteberg op gaan, al is het alleen maar om te zorgen dat jij boven komt!”
Alweer een een grote dag met een grote lach, en veel emotie in mijn stem, maar wat geweldig toch!

Op 16 december was het zover; ik kon de fiets afpassen en ophalen. Had ik ook laten weten aan Bianca en Richard.
De afspraak was om tien uur, dus op tijd uit bed en samen met mijn lieve vrouw Joke naar Gouda. Daar stond Richard ons al op te wachten!
Vond dat erg leuk, tenslotte betalen zij de fiets voor mij, die ik zo lang als mogelijk mijn bezit mag noemen.
Daar stond hij dan, te glimmen naar mij, letterlijk en figuurlijk.

OP NAAR ROTTERDAM

Wat een mooie fiets vonden wij alledrie. Na de koffie en thee gingen we de fiets passen en afstellen. Goh, wat ben ik blij met deze toffe en mooie fiets!
Richard was het helemaal eens met mijn keuze. Het was weer een topstuk voor hen, om mensen met ALS, PLS of PSMA, als zij willen, ook gebruik te kunnen maken van deze fiets.
Feike van Double Performance helpt mij om de handbike optimaal af te stellen, ook over hoe de handbike te gebruiken komt aan de orde. De fiets is voorzien van extra tandwielbladen om makkelijker de Mont Ventoux te beklimmen.
Na het meten en passen mocht de fiets mee naar huis, maar hoe? Op naar de bus om te kijken of hij past. En ja, hij past precies, nadat de beschermbumper en de achterwielen zijn verwijderd past de fiets diagonaal in de bus, op naar Rotterdam!

Wat een geweldige dag, hartelijk dank hiervoor Stichting ALSopdeweg!, Bianca en Richard

Aad

Wil je weten wat Double Performance allemaal doet en voor wie? Bekijk hun website hier