ZOOMability!

Van april 2015 tot mei 2016 heb ik een fantastisch vervoermiddel mogen gebruiken: de ZOOM.

Sportieve rolstoel

 Zoom_02In 2012 kreeg ik de diagnose ALS. Voornamelijk in mijn handen en nek werd mijn spierkracht steeds minder. Op de Supportbeurs van 2014 zag ik de ZOOM voor het eerst en heb ik er een proefritje in gemaakt. De sportieve rolstoel maakte meteen indruk! Met zijn vier schuinstaande, dikke wielen met profielbanden, elk voorzien van een motor, kwam hij op mij over als een stoere en robuuste sportrolstoel. Op de beurs stonden mensen in de rij om hem te proberen. Tijdens het proefrijden voelde ik de directe aansturing en de power die erin zit. In het kuipstoeltje zit je een beetje achterover en dat betekent een prettige, stabiele houding. Als je een klein beetje gas geeft, reageert de ZOOM snel, dus het is voorzichtig doseren. Maar dat went gauw.

Samen genieten

Toen ik een bericht las van Stichting ALSopdeweg! dat er een ZOOM beschikbaar was aarzelde ik geen moment om me te melden. We mochten de ZOOM ophalen en na instructie in bruikleen nemen. Ik heb er op allerlei terrein mee gereden, van asfalt tot bos, duin en strand. Ook voor mijn sportieve vrouw was het erg fijn om weer samen te kunnen genieten van wandelingen over het strand, door het bos en in de buurt. Bij een bepaald wandeltempo kun je de cruise control inschakelen en hoef je geen gas te geven. In het bos kon ik over ruigere paden rijden, door modderpoelen scheuren en van heuvels af rijden. De ZOOM kan een helling op zolang deze niet uit dikke laag mul zand bestaat. Bij strand af- en opgangen hou je hier rekening mee.

ZOOMEN

Zoom_04

Op het strand zelf voelt de ZOOM zich helemaal thuis. Zo kon ik vanaf Wijk aan Zee naar de startplek van de paragliders rijden en me daar uren vermaken. En samen met mijn vriend mooie fietstochten maken door de bossen.
Met mijn vrouw heb ik een keer in het bos richting Bergen aan Zee een wandeling moeten staken omdat de ZOOM net niet tussen het hek van Staatsbosbeheer door kon. Dus toen de hele route weer teruggezoomd!

Wat ook erg leuk was, was het commentaar dat mensen geven op het voertuig! Bij een rit door bos en over het duin en strand zijn mensen verbaasd daar een rolstoel te zien.
Veel mensen vragen wat het voor ding is en komen hem van dichtbij bewonderen. Als je ermee rijdt, trekt hij de aandacht van mensen maar ook bijvoorbeeld van honden!

Ik kan de ZOOM van harte aanbevelen aan mensen met een beperking omdat hij je in staat stelt zelfstandig daar te komen waar andere rolstoelen niet kunnen komen. Je bent mobieler en kunt het gevoel van buitensporten ermee beleven. En lekker de natuur in.

 

Praktisch

Zoom_03De ZOOM is compact van vorm en praktisch in gebruik. De constructie is sterk en duurzaam. Het stoeltje is draaibaar en het stuur naar voren te klappen, wat instappen makkelijker maakt. Het opladen gaat eenvoudig. Je kunt met een set volle accu’s 30 km rijden op ruwer terrein. Op fiets- en wandelpaden wel 40 km. Bij ons paste hij met gemak in de auto (Fiat Doblo) door de achterbank op te klappen en middels oprijgoten de Zoom erin te rijden. Het contact met de leverancier over het gebruik verliep ook prettig en vlot.

Helaas was ik genoodzaakt hem weer in te leveren omdat mijn nekspieren teveel verzwakt zijn om er gebruik van te maken.

ALSopdeweg!, hartelijk bedankt voor het lenen en de volgende gebruiker veel ZOOMplezier!

Henk Woudstra

27-05-2016