door: Dick Schoenmaker

Na mijn bezoek aan de fysiotherapeut zonder resultaat, word ik door de huisarts doorverwezen naar de neuroloog. Na telefonisch contact blijkt dat ik pas over 5 weken daar terecht kan. Afwachten maar.

Na 2 weken vind ik de beperkingen aan mijn hand dusdanig toegenomen, dat ik eigenlijk niet nog 3 weken wil wachten voor ik terecht kan bij de neuroloog. Ik kan mijn pink steeds minder bewegen terwijl ik er geen oorzaak, lees pijn, voor kan vinden. Ik besluit het ziekenhuis  te bellen en heb geluk. Iemand heeft afgebeld waardoor er een gaatje is gekomen en of ik dan zou willen komen. Natuurlijk, daar maak ik tijd voor. Eindelijk onderzoek!

 Ik word door de neuroloog samen met een assistent (in opleiding?) ontvangen. Ik beschrijf de problemen met mijn rechter hand en overhandig de brief van de fysiotherapeut. Gevraagd wordt me uit te kleden en ik word van top tot teen bekeken. Ook worden diverse reflexen worden getest. Uit het overleg tussen de neuroloog en de assistent vang ik enkele kreten op;  fasiculaties en myopathie. Verder valt het op dat diverse keren gevraagd wordt of ik problemen met slikken heb.

Nee dus, ik heb problemen met mijn hand.

Tot slot wordt mij nog gevraagd of ik recentelijk betrokken ben geweest bij een vechtpartij  en of ik klappen tegen mijn hoofd heb gehad. NEE!!!!!

Besloten wordt om een MRI scan met contrastvloeistof te maken van mijn hersenen en de bovenste nekwervels.

ALS-centrum

 Thuis gekomen ga ik meteen naar google. Met de termen krachtsverlies, fasiculaties en myopathie kom ik al snel  op de site van ALS-Centrum.nl terecht.  Bij het antwoord “Wat is ALS?” vind ik veel overeenkomsten met wat ik ervaar. Bij het kopje “voor hulpverleners” vind ik het “Zakboek ALS, diagnostiek en behandeling”. Ik leer hieruit dat de diagnose van eventueel ALS alleen te maken is per uitsluiting van andere oorzaken. Ook vind ik een overzicht van de te volgen onderzoeken om ALS uit te sluiten c.q. vast te stellen. Het eerste onderzoek is een MRI scan!

Ik krijg een raar gevoel maar ga er vooralsnog vanuit dat ik zeker geen ALS heb.