Speedsurfer Dick in de bloei van zijn leven

Mijn naam is Dick Schoenmaker, geboren in 1965 en getogen in Brabant, om precies te zijn in Nuenen. Hoewel, de eerste 7 jaren heb ik voornamelijk in het buitenland doorgebracht als zoon van een expat bij Philips.

Na de lagere school en de HAVO doorlopen te hebben, heb ik mijn studie afgerond met de opleiding HEAO Commerciële Economie. Na diverse functies op administratief gebied ben ik uiteindelijk in de productie logistiek terechtgekomen als Logistiek Manager.

Ik woon nu 17 jaar samen met mijn vriendin Beike. We hebben samen 2 zonen waar we met tijd en wijle onze handen vol aan hebben. De oudste is Bas (11) en de jongste is Joost (9).

Ik ben op mijn 12e in aanraking gekomen met het windsurfen. In mijn ogen de mooiste sport/hobby die er is; lekker buiten, stoeien met de elementen en flink fysiek bezig zijn. Tot afgelopen jaar heb ik deze hobby actief beoefend, de laatste 2 jaar vooral gericht op het GPS-speedsurfen.Verder heb ik tot mijn 18 jaar gevoetbald en heb ik daarna enkele jaren badminton gespeeld.

In de zomer van 2010 kreeg ik steeds meer moeite om de was op te hangen. Het open knijpen van de wasknijpers werd steeds moeilijker, ik had er onvoldoende kracht voor in mijn vingers. Wel vreemd was, dat ik er geen pijn bij ervoer. Na een bezoek aan de fysiotherapeut, de huisarts en uiteindelijk de neuroloog kreeg ik op 27 januari 2011 in het St. Radboud te Nijmegen de bevestiging dat ik ALS (Amyotrofe laterale sclerose ) had, ook wel bekend als Lou Gerhig’s disease, ziekte van Charcot of MND (MotoNeuron Disease).

…… 45 jaar, een gezin, volop toekomstplannen. Vanaf nu alleen nog maar fysiek inleveren en uiteindelijk de DOOD als gevolg! Geen oorzaak bekend, geen remedie!

Als ALS patiënt in een “vroeg” stadium van deze ziekte, wil ik via mijn column aandacht vragen voor de ziekte ALS, het verwoestende verloop van de ziekte en de problemen waar ik als ALS patiënt tegen aan loopt in mijn dagelijkse leven.