met dank aan Erich Stapersma : Irma

Bij Irma is op 9 februari 2011 de ziekte ALS geconstateerd.

Na de diagnose staat je leven compleet op de kop. Alle zekerheden die je had, zijn opeens niet meer zeker. De doelen in je leven, die je je bij gezondheid gesteld had, moeten compleet worden bijgesteld. Wat is nu belangrijk. Ons, wij, samen, leven, geluk!

Maar ook: hoe vul ik mijn dagen in. Natuurlijk komen er veel mensen over de vloer, maar de uurtjes die Irma voor haar zelf had, waren voor haar ook heel waardevol. Om iets te kunnen doen voor jezelf, iets wat je helemaal zelf kunt doen en ontwikkelen.

De laptop was in het begin een oplossing. Irma kon toen nog met krukken, rollator en trippelstoel zich door het huis bewegen. Naarmate de ziekte verder optrok, kwam de rolstoel in zicht. En een rolstoel in combinatie met een laptop is een lastige combinatie. Het ding wiebelt, is te groot, past niet op je schoot, slecht lichtinval, kortom, wat zijn andere mogelijkheden.

Via onze maatschappelijk werkster van het Roessingh kwamen we terecht bij de Stichting ALS op weg. Via de Stichting ALS op weg hebben we een I-pad in bruikleen gekregen.

Kwaliteit van leven
En als er iets een goede aanvulling was op Irma’s steeds verdere beperkingen, dat was het de I-pad wel. De I-pad werd het beste maatje van Irma. Het was voor Irma steeds moeilijker om weg te gaan, het huis uit te gaan. De I-pad was haar venster op de wereld. In het begin gebruikte ze de I-pad voor emailen en googlen. Via de email kon ze contact onderhouden met familie en vrienden.

Ook via uitzending gemist kon Irma overdag programma’s terugkijken en zo zelfstandig haar eigen tijd indelen.

Rouwkaartfotoirma

Via de I-pad ontdekte Irma ook dat ze nog andere kwaliteiten had. Ze was altijd al creatief, maar de combinatie “veel tijd”  en “I-pad” betekende een verdere ontplooiing van haar creativiteit. Via het tekenprogramma “Kaleidoscoop” kon Irma zelf tekeningen maken. Eerst heel eenvoudig, later steeds meer uitgewerkt. Bloemen en dan met name tulpen en kikkers waren haar specialiteit. Ze heeft honderden tekeningen gemaakt.

Toen in Goor het project “Social Sofa” werd opgestart, is Irma hier direct op ingesprongen. Bij dit project werd een prijsvraag onder de burgers van haar woonplaats Goor uitgeschreven om een ontwerp te maken voor een van de vijf betonnen sofa’s, die in Goor zouden worden geplaatst om het centrum meer kleur te geven. En kleur kwam er. Irma werd meteen als een van de kanshebbers er uit gekozen en een half jaar later stond Irma’s bank te pronken in het centrum.

Tenslotte heeft Irma nog een kinderboek geschreven en geïllustreerd. Ook dit boek heeft ze voornamelijk op de I-pad verder ontwikkeld en vorm gegeven.

Het kinderboek is 22 januari 2014 uitgekomen. Er zijn er tot nu toe 400 exemplaren van verkocht. Irma was dolblij dat ze de uitgave van het boek nog heeft kunnen meemaken.

Op 9 februari 2014 is Irma overleden.