open dag 17 september

De Universiteit Twente in Enschede bestaat 50 jaar en ter ere van dat lustrum zijn er het hele jaar veel activiteiten. In de maand september zijn er heel veel activiteiten, zoals 4 dagen locatietheater, drie weken Experiment in het Bos en op zaterdag 17 september een Open Dag

Op het evenemententerrein van de Campus van de Universiteit Twente staan 14 domes (koepels) waarin iedereen op een toegankelijke manier kennis kan maken met verschillende wetenschappelijke vakgebieden, van robotica tot nanotechnologie en van gaming tot rijden op zonne-energie.

 Hoogtepunt van Experiment in het Bos is het Open Huis dat op  zaterdag17 september plaatsvindt. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn familieleden, vrienden, omwonenden en alle andere geïnteresseerden welkom op de Campus van de Universiteit Twente. Iedereen kan die dag uiteraard de domes bezoeken, maar er is veel meer. Zo organiseert de Universiteit Twente tal van inspirerende lezingen en rondleidingen door diverse laboratoria. Verder vinden er die dag allerlei sportieve en culturele activiteiten op de campus plaats. In Totaal zijn er 140 activiteiten die de hele dag door te bezoeken zijn.

Carrillon

De Universiteit Twente heeft ook een eigen carillon. Het carillon is een typisch onderdeel van een Campus zoals dat in de Verenigde Staten bekend is. Een aantal Twentse streekgemeenten hebben toentertijd geld bijeen gebracht om ook in Twente een carillon te laten verrijzen. Het ontwerp is in 1961 gemaakt door Van der Aa en aangepast door de beroemde architect Gerrit Rietveld. Rietveld had plannen om er een bezinningscentrum bij te bouwen, maar door zijn overlijden is het bij  en carillon gebleven. Studenten en medewerkers bespelen het carillon al bijna 50 jaar. Het carillonprogramma bestaat uit korte carillonconcerten en bezichtiging (boven) op de toren. Sytze van Koningsveld, Tim de Wit en Micha van den Enk spelen op ieder vol uur 15 minuten op het carillon. Daarnaast doorlopend bezichtiging van de carillontoren. Onder bij de toren staat de kaarsenkraam van de kaarsenmakerij Van der Weerdt uit Bennekom en een kraam met houtsnijwerk van de heer W. Hendricksen uit Doetinchem. De activiteiten in en om het carillon zijn t.b.v.Stichting ALSopdeweg www.alsopdeweg.nl. Hopelijk is deze activiteit ook weer inspiratie voor anderen om ALS op de weg te steunen.

Voor uitgebreide informatie over het programma van de Open Dag van de Universiteit Twente, zie ook http://www.utwente.nl/organisatie/lustrum