ALSopdeweg!- UMC Neuroprothese

In het UMC Utrecht Hersencentrum werken onderzoekers aan een nieuw communicatiemiddel voor mensen met een ernstige verlamming en spraakproblemen.

De komende jaren gaan vijf mensen dit systeem testen in het dagelijks leven.

Mensen met een ernstige verlamming en communicatieproblemen, zoals bij gevorderde ALS of na een hersenbloeding, zijn voor hun communicatie vaak volledig afhankelijk van een verzorger of familielid. Vaak worden gesloten ja-neevragen gebruikt of maakt men gebruik van hulpmiddelen als eyetrackers. Hierdoor is het voor deze mensen vaak niet mogelijk om zelf een gesprek te starten of om hun wensen goed over te brengen.

De Utrecht NeuroProthese (UNP), ontwikkeld door professor Nick Ramsey, is een nieuw communicatiemiddel waarmee mensen met een ernstige verlamming een computer bedienen via hersengolven.

De neuroprothese werkt op de volgende manier. Wanneer iemand in het hoofd terugtelt of een hand beweegt worden bepaalde hersengebieden actief. Deze activiteit kan gemeten worden met sensoren onder de schedel en wordt daarna draadloos naar een computer gestuurd. De computer zet de signalen om in commando’s die gebruikt worden om een speciale tekstverwerker te bedienen, of om de omgeving aan te sturen. Met dit nieuwe hulpmiddel verwachten de onderzoekers dat mensen met ernstige communicatieproblemen zelfstandig kunnen communiceren.

Voor dit project zoekt het UMC Utrecht nog kandidaten. De kandidaten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de neuroprothese. Er worden daarom één jaar lang regelmatig tests gedaan om het systeem optimaal te laten werken.

Mensen die mee willen doen zijn tussen de 18 en 75 jaar, hebben een stabiele, ernstige verlamming en communicatieproblemen, bijvoorbeeld door ALS of een hersenbloeding. Wel moeten de kandidaten nog kunnen communiceren door bijvoorbeeld het knipperen van de ogen. Ook mogen zij niet verstandelijk beperkt zijn. Geïnteresseerden en familie of verzorgers van mogelijke kandidaten kunnen mailen naar neuroprothese@umcutrecht.nl. Meer informatie over de studie staat op www.neuroprothese.nl

Of u kunt het formulier hieronder rechtstreeks invullen.

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht