EMG-onderzoek

door: Dick Schoenmaker

De uitslag van de MRI……. niets gevonden! Enerzijds een uitslag die ik wel verwacht had, ik heb immers nooit gevochten noch ooit enig trauma aan hoofd of nek opgelopen. Anderzijds weet je natuurlijk nooit, ondanks dat je je goed voelt, wat er zich precies binnen in je lichaam c.q. hoofd afspeelt.
Wat nu? Het is dus geen trauma of anderszins, maar wat dan wel? De neuroloog vertelt dat nu de volgende stap een bloedonderzoek is. Verdomd denk ik in mijn achterhoofd, dit is ook het volgende onderzoek dat in het stappenplan op internet stond bij de vaststelling van ALS. Bij het invullen van de formulieren voor het bloedonderzoek hoor ik de neuroloog mompelen “laten ik het maar meteen in één keer onderzoeken en alles meenemen”. Vervolgens zie ik vanuit een ooghoek de neuroloog zijn beeldscherm raadplegen en ik zie iets van “ALS informatie” staan. Het zal toch niet!

Op weg naar het priklaboratorium lees ik de formulieren door van de aangevraagde onderzoeken. Naast een aantal “standaard” bloedonderzoeken die ik herken, zie ik ook syfilis, borreliose (=ziekte van Lyme) en onderzoek aan RNA en ENA staan. Na 8 buisjes bloed afgegeven te hebben is het afwachten. De uitslag laat enkele weken op zich wachten. Ik hoop maar dat ze iets in het bloed vinden! Zo niet, kom ik steeds dichter bij een ziekte die ALS heet. Een ziekte waarover ik inmiddels zoveel gevonden heb om te weten dat het een vreselijke ziekte is waar geen behandeling voor is.

In verband met de Kerst en de vrije dagen van de neuroloog, heb ik vlak voor Kerst een afspraak om de uitslag van de bloedtests die al binnen zijn te bespreken. De onderzoeken die langer duren zullen we dan na de Kerst bespreken. Het is al heel snel duidelijk dat de tests goed zijn, er is niks gevonden in het bloed. De kracht in mijn rechterhand gaat nog steeds verder achteruit. Weer wordt mij gevraagd of ik problemen heb met slikken of lopen. NEEEEEE!!
De neuroloog stelt voor om het volgende onderzoek in gang te zetten. Dit is een EMG (Electromyografie) ofwel spieronderzoek bestaande uit een geleidingsonderzoek van de zenuwen en een naaldonderzoek van de spieren. Nu weet ik zeker dat de neuroloog op het spoor van ALS zit! Desgevraagd antwoordt de neuroloog dat er nog niks duidelijk is en dat elk verder onderzoek weer een bepaald aantal ziekten uitsluit.

Familie, vrienden en kennissen zijn blij als ze horen dat de MRI en het bloedonderzoek niks hebben opgeleverd. “Gelukkig hebben ze niks gevonden”. Ik ben helemaal niet zo gelukkig. Voor mij betekent het niks vinden steeds en stap dichter naar het inmiddels gevreesde ALS.